Selo jednakih!

Selo jednakih!

U ovo sumorno doba pošasti oko korone zasjala nam je u lokalnom dugoselskom glasilu toliko potrebna svjetlost i optimizam kroz velike portrete naših uzdanica – spasioca!
Tako smo uz vrlog gradonačelnika i predsjednika gv. počašćeni bili ugledati u gro planu i gospođu Sanjicu Grbavac, osobu koja se je skoro kao i spomenuti gradonačelnik itekako svojski i svim srcem trudila da Dugoselci s intelektualnim teškoćama u ovom proeuropskom gradu nastave dostojanstveno i još bolje živjeti kao ljudi!

Naravno, ironija samo povezuje  dva “medijski” (kroz sluganstvo i interes) nametnuta lika zaslužna za bestijalno trošenje europskog novca, dok se osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama Dugog Sela uokolo potucaju, kako ne bi ostale na cesti i zaglavile u blatnjavoj dugoselskoj kolotečini!


O Bože, kako se i u ovim trenucima sumanutog autogola besramno želi ušićariti?

Gospodo iz “Stančića”!
Da se niste aktivno protivili i da do danas zapravo ne provodite bijeli štrajk, mogli ste provesti kompletnu transformaciju i deinstitucionalizaciju (na koju ste bili prisiljeni) i koja vam je obje ručke financijski i politički pružana!

Danas ne bi imali situaciju u kojoj ste zbog svoje sebičnosti doveli u opasnost živote svojih korisnika da vam COVID-19 pohara i vašu instituciju, kao što to čini po domovima za starije diljem planete (ovu šansu za razliku od vas, domovi umirovljenika nisu imali)! No, kad se u “Stančiću” umire, umire se po zakonu u tišini olakšanog društva (a često i obitelji) … Ili u prijevodu, ovo je mjesto gdje je smrt poželjnija od života i gdje se za ubojstva bilo namjerna ili ona “slućajna” iz zanemarivanja, predoziranja… ubojice nikad nisu odgovarale!

Dakle, da je bilo poštenog rukovodstva, danas u vrijeme korone korisnici “Stančića” bili bi razmješteni po stanovima zajedničkog stanovanja u zajednici, dok bi “Stančić” (kao neke uspješno transformirane institucije Hr.) možda postao suvremeni Centar pružanja usluga u zajednici a ne jedna zastarjela i retrogradna institucija koja tuđi novac troši za obnavljanje kapaciteta domskog (institucijskog) smještaja!
Osim što obnavljaju (u suprotnosti s preporukama EU) te bivše konjušnice, u krugu stvaraju i nekakav volonterski centar iz kojeg bi volonteri UNUTAR žice trebali šetali njihove korisnike te “senzibilizirati!” narod kako su oni dobri i kako je ovdje lijepo. U civiliziranom svijetu nezamislivo!

Od 20.000.000,00 kuna Centar za rehabilitaciju koji u svom 70. godišnjem postojanju nije nikog rehabilitirao (vratio u zajednicu /osim pris. deinst/) 11.500.000,00 kuna treska na 11 novih visokoobrazovanih stručnjaka! https://blog.amorevera.com/…/bravo-i-pored-20-milijuna…/
Od gomile tog novca nisu oformili niti jednu jedinu novu stambenu zajednicu kako bi svoje korisnike izvukli iz domskog smještaja i omogućili im dostojanstven život!

I dok njihov bliski suradnik CZSS ds kao izdanak istog ministarstva glatko odbija financiranje smještaja (i onda kad obitelji same nađu smještaj) osobama s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama iz Dugog Sela kao prekobrojnima te im se preporučuje cesta, gospoda iz “Stančića” razbacuju se milijunima i uz to primaju korisnike iz udaljenih krajeva Hrvatske! U isto vrijeme Dugoselcima s teškoćama ponovo ostaje dugoselska cesta!

Na kraju, nije sva krivica u njima! Tu su i suradnici na projektu (Grad Dugo Selo, CZSS Dugo Selo) ali i oni koji im to omogućuju i daju podršku ili pak oni koji u zamjenu za šutnju koriste “blagodati” u naturi po tisućiti puta skinute sa stolova korisnika ….
Da je odgovornosti, akteri i ove u nizu ružne dugoselske priče kazneno bi odgovarali! Ovako sve skupa može vas biti sram, i “Stančić” i Grad Dugo Selo i CZSS Dugo Selo!
No, nasilje ipak ide do jedne granice … a tada se vraća poput bumeranga ili karme!


Fraza iz uvoda “Centar Stančić je ustanova … koja svoje socijalne usluge pruža za više od 500 djece s teškoćama i odraslih osoba …” smišljeni je falsifikat kojim se djeca postavljaju ispred u prvi plan kao štit institucije prvenstveno za odrasle a s ciljem senzibiliziranja (čitaj “zaprašivanja”) svekolike javnosti!