Vodocrpilište nizvodno “Jakuševca”?

Vodocrpilište nizvodno “Jakuševca”?

Danas ću se malo otisnuti od uobičajene teme i zaputiti u neke druge (slivne) vode!
Sumnjati u veliki strateški mega-projekt od interesa 105.000 stanovnika istočnog djela Zagrebačke županije i nije baš neki pragmatički potez prema kolektivnom kretanju niz dlaku! A kada se to čini zdravo seljačkom logikom: Ono što je uzvodno ili gore, kad-tad spusti se nizvodno ili dolje a ne stručno naučnom ekspertizom uobličenom kroz znana nam povjerenstva, da li djeluje nelogično?

Naime, radi se o Regionalnom vodoopskrbnom sustavu “Zagreb – istok” o kojem se toliko priča i u koji se basnoslovna sredstva počinju ulagati a koji bi u jesen 2017. trebao krenuti u realizaciju!

Naši mediji svakodnevno nas u neograničenim količinama bombardiraju nečuvenim besmislicama, trivijalnim pričama, čitavim spektrom žutila i naravno nasušnom nam politikom i sportom!
S druge strane u tom silnom džumbusu nisam pronašao članak koji i jednim svojim slovom pokušava demantirati rizik ili bar umanjiti sumnju u mogućnost zagađenja budućeg crpilišta pitke vode a koje bi trebalo služiti desetljećima na dobrobit budućih generacija ovoga kraja, niti je svjetlo dana ikad ugledala studija o “Utjecau odlagališta Jakuševec na vodocrpilište Kosnica, danas i u budućnosti! O tome nitko ništa ne pita, niti itko išta govori!
Dakle, sve je opet prepušteno politici i struci na dušu koji su nas bezbroj puta prevarili!

S obzirom na pregršt sramotnih djela koje smo ostavili budućim generacijama i uz izgubljeno povjerenje u korumpiranu politiku i još korumpiraniju struku te poučen iskustvom, imam li pravo slobodno misleće glave na hladno puhati i glasno po mozgu prebirati? Dakako da imam! Naročito kada to pravo bez ičije podrške, naputka ili bačene “kuruze” sam sebi dam!

Kao što znamo s južne strane Medvednice, gotovo pa usred Zagreba između Save i zagrebačke obilaznice nalazi se tempirana bomba najvećeg neuređenoh odlagališta Jugoistočne Europe, znanog nam zagrebačkog smetlišta Jakuševec! Nizvodno od Jakuševca selo je Mićevac a potom Kosnica i naše buduće crpilište! Razdaljina od te planine smeća do Male Kosnice je oko 2 km, dok je do Velike Kosnice još kilometar.

I vrapci na krovu znaju da su Bandićeve “institucije i privatnici koji rade svoj posao” proveli sanaciju “Jakuševca” tako da ispod njega curi k’o rešeto u podzemni slivni tok te je zagađenje nizvodno već krenulo!
I dok “Studija o utjecaju odlagališta Jakuševec na vodocrpilište “Kosnica” ne postoji, znanstvena studija “Odlagalište i podzemne vode” koju je proveo Rudarsko-geološki-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu itekako postoji te više nego zorno svjedoči o opasnom nizvodnom zagađenju!
Iako sam i prije nekoliko godina želio postaviti isto pitanje, nekako me je sputavala pomisao crpljenja vode iz velikih dubina, pa hajde nepropusni slojevi, pedantan pristup crpilištu, bla, bla ali svejedno kopkalo me je ono nizvodno!
Sada kada sam pročitao podatak u Županijskoj kronici da je dubina bunara svega 28 metara, definitivno sam se odlučio javno postaviti pitanje i tražiti odgovor!

Molim da me (nadam se ne samo mene) netko razuvjeri u sumnji da bunarima u Kosnici danas a niti u budućnosti ne prijeti nikakva opasnost od milijuna kubnih metara otpada svih agregatnih stanja i kemijskih “složenaca” koji se nalaze uzvodno i nedaleko od crpilišta iz kojih ćemo mi stanovnici istočnog djela Zagrebačke županije u budućnosti možda i KONZUMirati vodu?