Bravo! I pored 20 milijuna, naša djeca i dalje na cesti!

Bravo! I pored 20 milijuna, naša djeca i dalje na cesti!

Da znate čemu i kome upućujete čestitke neki bi se od vas zasigurno posramili a neki ne. Dakle, radi se o uhodanoj ekipi koja će spiskati 20 milijuna kuna, dok će vaši sugrađani, Dugoselci s intelektualnim, psihosocijalnim i tjelesnim teškoćama koji nisu u stanju brinuti o sebi, nakon gubitka roditeljske skrbi završiti doslovno na cesti ili pak s 30 godina života u staračkim domovima (ako ih slučajno prime) koje će njihove obitelji platiti?
Iz takvog projekta kojim se oni hvale i koji bi (da nije ono maligno u pozadini) mogao popratiti rečenicom “čeg’ se pametan srami …”. 

Tako na primjer CZR Zagreb iz istog takvog projekta kupuje stanove i proširuje uslugu podrške kroz organizirano zajedničko stanovanje u zajednici! Idu ljudi redom – tamo gdje škripi! Ne grade sebi recimo … spomenik u Vrbovcu – je l’ da gospođo Lesički?
Stančić iz ovih projekata NITI JEDAN, JEDINI stan neće kupiti ili opremiti jer oni i dalje idu suprotnim smjerom u svom nepopravljivom zloćudnom điru!

Dakle, ovo nisu samo selska posla zatucane sredine. Ovo su prije svega ciljane i svjesne kriminalne radnje trojca koji krajnje drsko ignoriraju PRIORITETE populacije s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama Dugog Sela!

Dakle, pored 20.000.000,00 kuna namijenjenih danas u ovoj domeni poželjnom i profitabilnom biznisu, ovim ljudima (nakon gubitka roditeljske skrbi) nudi se cesta ili krvavo udomiteljstvo te im se zajedno s njihovim roditeljima zapravo najizglednije smiješi – pruga!

Inače dnevni centri su uz ranu intervenciju i uz minimum odgovornosti  postali jedna od najunosnijih i najpoželjnijih usluga u zajednici a čiji su rezultati i odgovornost mjerljivi nanometrom ali zato donose ogroman novac iz EU fondova?
Naravno, nije njih briga jer oni su tu prvenstveno radi sebe a korisnicima što dopadne jer u većini projekata ovakvih mudrijaša, tu odbačenu i iskorištavanu sirotinju zapadnu tek mrvice!


Dakle, “Stančić” je potpuno van kontrole i domašaja nasušnih potreba Dugoselaca s teškoćama i CRPD-a , dok mu u tome svesrdnu podršku pružaju Centar za socijalnu skrb Dugo Selo i Grad Dugo Selo!

8,500.000,00
Uz poluprazni dugoselski dnevni centar (Oštarjaševa ul.) u kojem odrasli sjede i ne rede apsolutno ništa, u kojem korisnici ako žele prikratiti dosadu trebaju si donijeti sok ili grickalice. U kojem (tako je bilo u Domobranskoj) je opremljeni logopedski kabinet (dok sam svog neverbalnog sina gotovo tri godine dovodio tamo) bio zaključan te je služio jedino osoblju za privatne telefonske razgovore i u kojem za sve to vrijeme nikada nije obavljen niti jedan, jedini logopedski tretman! Rekviziti aktivnosti i radne okupacije izvlačli bi se uglavnom tek kad bi netko izvana dolazio u najavljenu službenu posjetu.

Drugi dnevni centar nalazi se u (ul. Vladimira Nazora) totalno neadekvatnoj iznajmljenoj manjoj obiteljskoj kući u kojoj su korisnici Prve službe stanovanja a kojima je jedina aktivnost (osim međusobnih ekscesa koji dolaze iz dosade i manjka okupiranosti) ako se asistent smiluje i prošeta ih do autobusne stanice gdje gledaju promet. Ponekad odu “u” trgovinu (gdje pred ulazom u istu čekaju k’o peseki) ili par njih izvedu na neko događanje u selu, tek toliko da ih se vidi (ovo im je građanska inicijativa AmoReVera priuštila i tada su bili najsretniji a koju su Panian i društvo otjerali iz ovog Sela).
Dakle, osim nabrojenog i dvoje ili troje zaposlenih, sve je ostalo isto-kao unutar žice “Stančića (10 stanova= deset malih “Stančića”).
Tako nisam primijetio niti jednog korisnika u projektu 50+ ili sličnim aktivnostima Grada …
“Pa njima je u Stančiću najbolje, tam među svojima”, stara je dugoselska popevka, dok se u mnogim kućama krlji ono bolje meso, paštete, jogurti … oteto im s tanjura … donacija … proračuna.

Dalje, za uređenje (a za koji se sredstva traže i iz ovog projekta) dnevnog centra Jelkovec odobrena su (i dobivena) EU sredstva prije tri-četiri godine kroz projekt  “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici” vrijedan 1.500.000,00 naravno za “Stančić” tričavih kuna. Gdje su pare od Jelkovca? Jesu li dobili po istom projektu bar onih 10 novih računala ili ste im sve pobrali i ostavili i dalje na raspolaganju prastare odbačene donirane kante na kojima su radili tada na informatičkoj radionici …

11.500.000,00
Uz Suvag koji dolazi u Dugo Selo, privatnog logopeda, postojeće logopede i defektologe u “Stančiću”, 11,5
milijuna kuna za dodatnih 13 visokobrazovanih stručnjaka u Centru za rehabilitaciju Stančić koji u svojih 64. godine postojanja do sada još NIKOG nije rehabilitirao (a što podrazumijeva da je korisnik saniranih teškoća vraćen u zajednicu), osim prisilom nedavne teškom mukom nametnute im deinstitucionalizacije. Koliki su tamo i na koji način skončali posebna je priča.
Dakle, niti u ovih 5. godina nakon djelomićne deinstitucionalizacije kroz bijeli štrajk nikakve aktivnosti u zajednici mnogobrojno visoko stručno osoblje “Stančića” nije osmislilo!
I danas se tim ljudima daje 11,5 milijuna kuna za osmišljavanje dodatne visokostručne ekipe na platnoj listi. STRAVA!

O volonterskom centru u krugu “Stančića” u koji će dolaziti volonteri kako bi korisnike unutar žice šetali ne želim niti raspravljati jer smatram to brutalnim atakom na UN konvenciju o pravima osoba s invaliditetom – “Bibliju” osoba s invaliditetom!

Senzorni vrt po principu kad je već more rakija, daj (doniraj) još litru rakije. Senzorni vrt za odrasle (uz besplatan obiteljski PR), kakve su to gluposti?
Izvedite te odrasle ljude izvan žice u zajednicu! U svijet koji pripada i njima a ne samo vama!
Europski novac itekako vam se lijepi za prste ali ne i europski način razmišljanja i postupanja prema odraslim osobama s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama!
Osim toga, kad već vozite i nove europske automobile, prestanite konačno rabiti termin “zdravstvena ustanova” jer tamo nikoga niti liječite, niti rehabilitirate, već od (jednog zaostalog) društva odbačene ljude i dalje ondje skladištite!

Nosioc projekta
Da je države, grada, kontrole EU ali i odgovornijih roditelja populacije s intelektualnim i psihosocijalnim i tjelesnim teškoćama, akteri i suradnici u ovom raspašoju 20 milijuna kuna trebali bi u najmanju ruku dati na raspolaganje funkcije na kojima čine evidentno zlo i štetu ne poštujući prioritete, dovodeći korisnike i njihove obitelji u krajnje bezizlazne situacije!
Donekle mogu razumjeti šutljive roditelje koji se boje osvete i odmazde koju su spomenuti akteri itekako sposobni i spremni činiti (i činili su ih i čine). No, šutnjom dragi roditelji i pričanjem u vlastitu bradu nećete promijeniti ništa, pa ako ste zadovoljni uslugom i puzajućim terorom nastavite šutjeti!

Dugogodišnja neraskidiva ljubav Dugog Sela, okolnih mjesta i “Stančića” (od ceker … pa do hijerarhijski viših interesa) trebala bi se nakon ratificiranog CRPD-a i navodno odabranog europskog smjera napokon okončati!

Osim toga “Stančić” kao nosioc projekta i Grad Dugo Selo ne mogu se više ponašati kao najveća Jugoslavenska (danas Hrvatska) institucija tog tipa te i dalje primati redom korisnike iz svih krajeva Hrvatske i proširivati svoju oazu podobnih i poželjnih koji će biti kod njih smješteni na teret države, dok će u isto vrijeme dugoselski 25-30 godišnjaci odlaziti širom Hrvatske u potrazi za ubožnicama, staračkim domovima i troškove snositi sami!

Dakle, prema MASTER planu koji između ostalog propisuje i regionalizaciju, kojom se postojeći korisnici trebaju postepeno vraćati u domicilne sredine i kojima lokalna zajednica treba osigurati stanove zajedničkog stanovanja uz podršku u zajednici!
Isto tako s druge strane novi korisnici trebaju ostajati u svojim domicilnim sredinama a kojima njihova lokalna zajednica također treba osigurati stanove (ili kuće) organiziranog stanovanja uz podršku.
To se na Dugo Selo i Dugoselce izgleda ne odnosi!

Uz sva obasipanja novcem “Stančić” od poreznih obveznika mjesečno dobiva gotovo 11.000,00 kuna po korisniku (i još kukaju)! Za što? Za koju kvalitetu i razinu skrbi? Za koje rezultate? Za puko preživljavanje!

Suradnik u projektu
U Centru za socijalnu skrb Dugo Selo nemoćni i “bidni”, tužnih očiju pred roditeljima koji su došli tražiti pomoć i koji nisu više u mogućnosti iz bioloških razloga brinuti o svom sinu ili kćeri s teškoćama, “zabrinuto” sliježu ramenima (jer znate oni su vezanih ruku i to ne ovisi o njima, jelte) i nemaju nikakav prijedlog kuda s vašim djetetom poslije vas ili vam ako ste baš jako, jako dosadni, eventualno naknadno predlože jedno mjesto u Osijeku!
Dakle, samo smo u kontinuitetu dugoselskog “progresivnog” puta te uz obavljanje sudskih, prekršajnih i inih poslova u Zelini, Vrbovcu   … moći ćete svoju djecu uskoro voziti u novoizgrađeni dnevni centar Vrbovec a čijeg je projekta suradnik (pazite apsurdistana) Grad Dugo Selo- ne Vrbovec (a svog sina ili kćer otpremiti na stalni boravak u Osijek)!

I sad ovo! U isto vrijeme CZSS Dugo Selo suradnik je na projektu sa “Stančićem” koji će se ignoriranjem problema trajnog smještaja naše dugoselske djece do krajnjih granica produbiti (a obitelji u potrebi i dalje ostaviti da se bore kako znaju i umiju) njihova nemoć i slijeganje ramenima ne da zvuče licemjerno, već i sramotno neprofesionalno, rekao bih smišljeno …

Suradnik u projektu
Kao sljedeći suradnik naš gradonačelnik i naš brižni Grad koji ne žele ni u primisli čuti (glatko su na
Vijeću otkantali tek samo inicijativu za izgradnju kuće zajedničkog stanovanja) za probleme dugoselskih sugrađana s
intelektualnim, psihosocijalnim i tjelesnim teškoćama te odvojiti sredstva za kuću zajedničkog stanovanja uz
podršku na koje lokalnu zajednicu obavezuju akti koje je uz Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom ova
država prije 12 godina potpisala i ratificirala.
Oni zato slušaju “Stančić” u kojem od više stotina korisnika tek je nekoliko Dugoselaca (uglavnom od prije). Stančić inače nema bilo kakvu potrebu za suradnjom s roditeljima korisnika, niti su upućeni u problematiku s kojom se te dugoselske obitelji nose.
Zato “Stančić” i Panian znaju!
Nažalost u Duugom Selu važnije su investicije skejt staza (bože mili, postoji li i jedan skejt klub ili sl. u ovom selu?), igralište za pse i mačke … izgradnja novih i “pozlaćivanje” postojećih vatrogasnih domova, salve PR epizoda s neizostavnim dernecima žderače i pijače tzv. kulturnih događanja … (ne da mi se stvarno nabrajati više) pa sve do uhljebljivanja svojih poslušnika-zagovornika!

I da rezimiram jednom rečenicom!
Šutljivom za napredak i neverbalnom za bilo kakvu budućnost (osim ad hoc kvazi investicija), Dugom Selu je uistinu potreban ne mali broj “logopeda” u vidu poštenih političkih garnitura koje bi napokon počele raditi ne samo u svoju korist, već i na korist ovog zaostalog i do boli nerazvijenog mjesta a na dobrobit SVIH njegovih građana – I ONIH MANJE VRIJEDNIH!

S ovog mjesta upućujem pitanje akterima i suradnicima ovog s ciljanom namjerom na tumbe preko reda nametnutog projekta:

Imate li obraza i snage pogledati korisnike i njihove obitelji u oči i Goranu Karasu sprašiti da laže, dok trošite 20 milijuna kuna a naša djeca ostaju na cesti?

Da, i predlažem Gradu da kupi barem još dva vinograda. Zlu ne trebalo!

Goran Karas, 19.10.2019.

ps.
Standardno, ne očekujem nikakve reakcije u sredini koja je samu sebe i ovo nekad perspektivno kotarsko mjesto dovela na grane kada je ostalo bez svega i gdje se u 21. stoljeću nalazi zapravo tamo gdje mu je (uskoro zatrpano i tuđim smećem) nažalost i mjesto.
Al’ mi je sad lakše!